poniedziałek, 4 lutego 2019

Corn dogi piwne z dipem


Propozycja na przekąskę, do pracy, szkoły. Parówka w innym wydaniu bo smażona w cieście naleśnikowym. Szybkie, proste a jakie dobre.












składniki ciasto:

60 g mąki pszennej
60 g mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 jajko
140 mililitrów piwa
2 łyżki parmezanu startego
4 parówki 

dip:

1 łyżka śmietany gęstej do zup
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

pozostałe:

1 łyżka mąki pszennej
0,7 litra oleju

Sałatka:

kapusta pekińska, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, ogórek zielony,pomidory suszone, oliwa od pomidorów suszonych, koperek suszony, natka pietruszki.

Ciasto:

Do miski wsypuję mąki, dodaję proszek do pieczenia, jajko,paprykę wędzoną, piwo, sól, pieprz, parmezan i miksuje ciasto mikserem. Ma być gęste, ale lejące delikatnie.
Parówki kroję na pół, chyba że macie krótsze. Obtaczam je w mące, lepiej będą trzymać ciasto naleśnikowe. Następnie obtaczam w cieście, nadmiar spłynie. Nabijam na patyczki do szaszłyków. w małym wysokim garnku rozgrzewam olej. Jak będzie gorący wkładam po jednej parówce na patyku do oleju. Obracam podczas smażenia. Smażę aż się zarumienią około 1-2 minuty. Tak samo postępuje z pozostałymi parówkami. Nie smażę więcej niż po jednej bo będą się przyklejać.
Odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Dip:

Składniki dipu mieszam i doprawiam.

Sałatka:

Składniki sałatki kroję, układam na kapuście pekińskiej, polewam oliwą, posypuje koperkiem suszonym i natką pietruszki.

1 komentarz: