czwartek, 6 września 2018

Sałatka z kolbami kukurydzy


Sałatka imprezowa, na grilla, na wynos do pracy. Jak kto lubi. Szybko się ją robi ale też szybko znika. Jest lekka, chrupiąca dzięki soczystej kukurydzy. Użyłam świeżej bo jest o wiele lepsza. Można dodać z puszki także. Najlepiej przed podaniem schłodzić ją  w lodówce. U mnie tego procesu nie dotrwała bo znikła w mig. 

































2 kolby kukurydzy
1 puszka z tuńczyka w sosie własnym
2 jajka
1 ogórek zielony średni
2 ogórki korniszony
1/2 szklanki sosu czosnkowego
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
10 kulek mozzarelli
4 pomidory koktajlowe
3 łyżki natki pietruszki posiekane


W garnku zagotowuję dwa litry osolonej wody. Do wrzącej wkładam kolby kukurydzy i gotuje 6 minut. Wyjmuję z wody i odstawiam do przestygnięcia. Paprykę kroję w małą kostkę. To sam robię z ogórkami. Przy czutym zielony ogórek obieram ze skóry. Na dno miseczki przekładam odsączonego tuńczyka z zalewy. Dodaję paprykę. Kolby kukurydzy obkrawam ostrym nożem. Kilka kawałków kukurydzy zostawiam do dekoracji. Resztę dzielę na ziarna. Kukurydzę układam na papryce. Jajka gotuję na twardo i ostudzone obieram i kroję w kostkę. Na kukurydzę wykładam sos czosnkowy i jogurt. Na wierzchu wykładam kawałki jajka, posypuje solą, pieprzem. Następnie dodaję ogórki, na nie pokrojona natkę. Na wierzchu sałatki układam połówki pomidorów, mozzarellę, kawałki kukurydzy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz