środa, 12 września 2018

Gulasz z kani z pulpetami


Gulasz który zrobiłam z grzybami kaniami które sama znalazłam w lesie. Uwielbiam te grzyby. Gulasz podałam z pulpetami drobiowymi. Bardzo lubię takie obiady jednogarnkowe. Gulasz jest syty, zawiera dużo warzyw. Zamiast kani możemy dodać do niego na przykładam pieczarki albo boczniaki. Nie każdy ma dostęp do lasu. 



















6 grzybów kani
1 papryka czerwona
2 marchewki
1 cebula
1 por biała część
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
papryka ostra
2 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
olej rzepakowy

pulpety:
1 pierś z kurczaka
1 jajko
1 cebula mała
2 łyżki natki pietruszki posiekane
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
chili papryka
przyprawa do kurczaka
mąka pszenna do obtoczenia


Pulpety:

Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące. 

Gulasz:

Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki. Do pory dodaję marchewkę, paprykę i chwilę przesmażam.Wlewam 500 ml wody, dodaję koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę ostrą, wędzoną i gotuję 10 minut. Wkładam na wierzchu pulpety i gotuję kolejne 10 minut. Kanie kroje na kawałki. Przesmażam na oleju na patelni osobno. Dodaję do gulaszu i gotuję jeszcze z dwie minuty. Gulasz podaję z natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz