sobota, 22 września 2018

Rosół z jesiennymi kluseczkami


Jesienny rosół z trzema rodzajami klusek. Kluski domowe z natką pietruszki, dyni i marchewki. Polecam zrobić taki rosół dzieciom będą zachwycone i z apetytem zjedzą. W końcu jemy oczami także, a dzieci lubią jak jest kolorowo. W ten sposób możemy przemycić trochę warzyw do klusek.















30 dkg rozbefu wołowego
1/2 kurczaka
3 marchewki
1/2 pora
1/3 selera korzenia
1 pietruszka korzeń
lubczyk
sól
1 cebula

kluski:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól
20 dkg dyni obranej upieczonej
1/2 pęczek natki pietruszki
2 marchewki ugotowane z rosołu

Rosół:

Warzywa obieram i myję dokładnie. Do garnka wlewam trzy litry wody, dodaję marchewkę, seler, korzeń pietruszki,por, pokrojonego kurczaka, i wołowinę, oraz liście lubczyku. Rosół gotuję na bardzo wolnym ogniu od zagotowania około dwie godziny. Rosół ma tylko delikatnie pyrlić. Po godzinie dodaję przypaloną cebulkę.

Kluski:


Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do pojemnika, wlewam kilka łyżek zimnej wody tyle żeby natka dobrze się rozdrobniła blenderem. Około 5-6 łyżek wody. Masę przełożyłam na sitko i mocno odcisnęłam.Wykorzystamy zielony sok z natki.
Mąkę przekładam do miski, dodaję jajka, sól i mieszam. Masę dzielę na trzy miseczki. Do jednej dodaję zielony sok, do drugiej miski dodaję zmiksowaną blenderem marchewkę, a do trzeciej dynię zmiksowaną. Do każdej miseczki dodaję jeszcze odrobinę wody, tyle żeby kluski były bardziej lejące. Nie maja być gęste, ale też nie mają być za rzadkie. Kluski przeciskam przez sitko specjalne, ale można też nakładać łyżką do garnka. Kluski gotuję we wrzącej osolonej wodzie około trzy minuty. Rosół podaję z kluskami i natką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz