sobota, 9 lipca 2016

Kaczka z sosem czereśniowo miętowym


Uwielbiam łączyć mięso z owocami. Pierś z kaczki idealnie nadaję się do tego. Podałam ją  z sosem czereśniowo miętowym który jest orzeźwiający za sprawą mięty. 

















1 pierś z kaczki
sól pieprz

sos:
1 i 1/2  szklanki wydrylowanych czereśni
sól pieprz, cynamon do smaku
1 gwiazdka anyżu
1 łyżka miodu
1/2 szklanki wina czerwonego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 gałązki mięty


Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż nie uszkadzając mięsa. Sole, pieprzę i odstawiam na godzinę do lodówki. Pierś układam skórą do dna zimnej patelni i smażę 12 minut od strony skóry i dwie minuty od strony mięsa. Nie dodaję tłuszczu na patelnię bo mięso go wytopi. Wcześniej rozgrzewam piekarnik do temp 200 stopni i wkładam mięso z patelnią na której się smażyła na siedem minut. Po wyjęciu zostawiam pierś na pięć minut zanim je pokroję.

Sos:
Wydrylowane czereśnie  przekładam do rondelka, dodaję wino, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz i przesmażam aż czereśnie zrobią się miękkie, wino zredukuje. Na końcu dodaję miód, pokrojone listki mięty.  Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w 1/5  szklanki wody i dodaję do gotujących się czereśni. Sos mieszam aż zgęstnieje. Pierś z kaczki podaję z sosem.

1 komentarz: