piątek, 8 lipca 2016

Fasolka z grilla w papilotach

Fasolka z grilla czemu nie. Zapewniam że jest pyszna w towarzystwie boczku i kurczaka oraz cukinii. Te wszystkie dodatki sprawiają że jest soczysta. Polecam z sosem który robi się w dwie minuty.



















20 dkg fasolki szparagowej żółtej
6 plastrów boczku wędzonego
1 pierś z  kurczaka
1 cukinia
sól, pieprz
papryka wędzona, papryka ostra
6 pomidorków koktajlowych
olej


sos :
200 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól pieprz
1 mały ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek
koper świeży

Fasolkę obieram i gotuję aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroję w długie paski solę, pieprzę odstawiam na 10 minut. Cukinię kroję w długie cienkie plastry. i wrzucam do wrzątku na dwie minuty żeby cukinia była bardziej elastyczna.  Na każdym plastrze cukinii układam po 6 fasolek zwijam. Następnie owijam plastrem boczku, na który nawijam po plastrze piersi z kurczaka. Spinam wykałaczką żeby wszystko lepiej się trzymało. Posypuje papryką wędzoną.  Smaruję pędzlem oliwą. Fasolki grilluję obracając z każdej strony razem z pomidorkami.

Sos:

Ogórek ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, sole, pieprzę  odlewam wodę którą ogórek puścił. Do miseczki przekładam jogurt, dodaję czosnek sprasowany, ogórka, doprawiam solą, pieprzem, dodaję koperek pokrojony.

2 komentarze:

  1. Chcę być gościem u Ciebie na grillu, pychotka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nietypowy pomysł na fasolkę :) ja najczęściej jadam ją po prostu ugotowaną :)

    OdpowiedzUsuń