niedziela, 29 maja 2016

Zapiekanka szparagowa


Zapiekanka która w sobie szpinak, makaron, szparagi i jajko oraz boczek. Czyli zdrowo, syto porcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne.


























30 dkg szpinaku
1 pęczek szparagów zielonych
100 g makaronu spaghetti ugotowanego
7 pomidorków koktajlowych
3 jajka
2 ząbki czosnku
 sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej
10 plastrów boczku wędzonego
olej rzepakowy

Szpinak dokładnie myję, osuszam i przesmażam na oleju rzepakowym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam plastrami boczku po dwie szparagi. Makaron wykorzystałam od obiadu z dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania. Na makaron ułożyłam szparagi z boczkiem, oraz końcówki szparagów od dłuższych sztuk które nie mieściły mi się w naczyniu. Na wierzch wbijam jajka, układam pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę temp 180 stopni około 15-20 minut aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne..

6 komentarzy: