wtorek, 3 maja 2016

Piwno winne golonki z indyka


Obiad z piekarnika. Golonki zamarynowane w piwie, occie winnym, skórkach jabłka. Sa naprawdę dobre, ale muszę poleżeć w marynacie. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad.















4 golonki z indyka
1 szklanka piwa
1/2 szklanki octu winnego
2 jabłka
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka czubricy czerwonej

warzywa:
2 buraki małe
3 marchewki
3 ziemniaki
sól, pieprz
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki estragonu
3 łyżki oliwy

Golonki z indyka nacieram solą, czubricą, papryką miodem, pieprzem. Do szklanego naczynia do zapiekania przekładam golonki, dodaję obrane cząstki jabłek, skórki z jabłek, ocet winny, piwo. Golonki odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem.

Ziemniaki, buraki, marchewkę obieram i kroję na cząstki, marchew na paski. Przekładam do miski dodaję sól, pieprz, rozmaryn, estragon, oliwę.  Dokładnie mieszam i układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę z golonkami około godzinę. Golonki wstawiam do piekarnika w naczyniu bez przykrycia, temp 220 stopni na 40 minut, po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę jeszcze około półtorej godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia co 15 minut golonki obracam i polewam sokami w których się pieką.

3 komentarze: