niedziela, 5 lipca 2015

Miodowy kurczak z grilla



Kurczak który robi się szybko. Podstawą jest marynata która musi mięso przejść. Zawsze odstawiam na dobę do lodówki. Wtedy mięso jest soczyste i kruche. Polecam dodawać także ocet winny.















6 udek z kurczaka
2 skrzydełka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki
1/2  łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/3 szklanki octu winnego
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
pieprz


Udka z kurczaka przekrawam na pół. Przekładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet winny, oliwę, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylię, paprykę i roztopiony i wystudzony miód. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie. Odstawiam pod przykryciem na dobę do lodówki.Na drugi dzień mięso wykładam z marynaty na ruszcie grilla i grilluję około 25 minut. Podaję z sosem tzatziki.


12 komentarzy:

  1. Jak pysznie przyrumieniony, boski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię drobiowe mięsko, takie zgrilla też jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka armatyczna marynata, mięsko musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. czas grillowy to i przepis bardzo na czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają :) Porywam jedną pałeczkę :))

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne i aromatyczne mięsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, nominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Bardzo gorąco zachęcam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie połączenia mięsa z miodem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny miodowy kurczak, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam mięso z grilla, a Twój kurczak wygląda wręcz obłędnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dokładnie taki kurczak chodzi mi po głowie, ze słodką nutą. Pojadłabym.

    OdpowiedzUsuń