niedziela, 12 lipca 2015

Mielone z bobu z amarantusem


Kiedy sezon na bób w pełni polecam wykorzystać go do zrobienia mielonych  z dodatkiem amarantusa. Wyszło pyszne, zdrowe połączenie nie tylko dla wegetarian. Zakochałam się w tych kotlecikach.



















600 g bobu
1/3 szklanka amarantusa
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki sera żółtego tartego
sól, pieprz

Bób gotuję aldente 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzam i jak przestygnie obieram ze skórki. Przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem ale nie na papkę, mogą zostać kawałki bobu.. Do masy z bobu dodaję jajko, ser żółty, bułkę tartą. Amarantus gotuję 20  minut, w 2/3 szklance wody.. Przekładam na sito i odsączam z wody jeżeli nie wchłonął jej całej. Przestudzony dodaję do bobu, dodaję pieprz, sól. Całość wyrabiam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju.

11 komentarzy:

  1. coś czuję, że ja także się w nich zakocham!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne kotleciki :) lubię bezmięsne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietna propozycja kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietna propozycja kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Amarantus w kotletach ,tam go jeszcze nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna odskocznia od tradycyjnych kotletów :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, jakie pyszne kotlety, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności! Akurat mam pół garnka ugotowanego bobu :) Tylko nie mam amarantusa - czym go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń