niedziela, 24 sierpnia 2014

Winogronowiec z ananasem


Sezon na winogrono rozpoczęty. Najlepsze są o tej porze roku. Postanowiłam je wykorzystać do ciasta. Wbrew pozorom to szybkie ciasto, zrobiłam je wieczorem. Polecam do kawy















Biszkopt:

3 jajka
3 łyżki płaskie maki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru

masa:
600 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka malinowa
1 kiść winogrono zielone

1 galaretka malinowa
1 puszka ananas krojony
winogrono do dekoracji

Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku dalej ubijając. Mąki przesiewam i mieszam, następnie dodaję stopniowo do ubitych jaj i mieszam już łyżką.  Formę dno średnica 25 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20-25 minut temp 160 stopni góra dól. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt jest suchy. Pozostawiam go jeszcze chwilę po wyłączeniu piekarnika. Wyjmuję na kratkę.

Śmietanę kremówkę ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam 1 1/2 szklanki wody. Jak tylko przestygnie dodaję do śmietany ubitej i mieszam mikserem. Na biszkopt wylewam śmietanę połowę, układam połówki gron winogrona, i wylewam resztę śmietany.

Galaretę rozpuszczam według opakowania i zostawiam do lekkiego stęgnięcia. Na śmietanie układam kawałki ananasa odsączonego z zalewy, wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję winogronem.


13 komentarzy: