środa, 6 sierpnia 2014

Tarta z kurkami


Znika bardzo szybko, pachnie kurkami i ziołami. Podbiła moje podniebienie. Do ciasta dodałam moją ulubioną przyprawę czubrycę zieloną. Dodaję ją do sałatek też i innych dań.




















spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1 łyżką zimnej wody
1 łyżeczka czubrycy zielonej
szczypta soli

farsz:
200 g kurek
2 pory duże biała część
100 g sera feta
3 jajka
100 g jogurtu greckiego
100 g śmietany gęstej 18 %
sól, pieprz
1 gałązka pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka koperku
rozmaryn świeży
masło klarowane


Mąkę przesiewam do pojemnika od malaksera, dodaje pokrojone zimne masło, żółtka, czubrycę, sól i miksuję. Na końcu dodaję wodę i dalej wyrabiam ręką ale bardzo krótko bo malakser już połączy składniki. Wstawiam do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkuję na desce, następnie przykładam formę do tarty i odwracam deskę. Formę wcześniej smaruję dokładnie tłuszczem i posypuje bułka tartą.
Piekę 15 minut temp 180-190 stopni.

Kurki myje dokładnie, osuszam. Cebulę kroję w kostkę przesmażam na maśle, dodaję kurki i dalej duszę do momentu aż woda z nich wyparuję. Por kroję w cienkie paski i przesmażam też na maśle. Dodaję do kurek, doprawiam sola, pieprze, dodaję pokrojony koperek.Wykładam farsz na spód tarty zimnej.
Jajka wbijam do miseczki, dodaję jogurt, śmietanę, solę. Mieszam i wylewam na kurki. Na wierzchu układam pomidorki. Zapiekam 30 minut temp 180 stopni

13 komentarzy:

  1. Jak zawsze u Ciebie pięknie, kolorowo i pysznie !!
    Pozdrawiamy )

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musi rewelacyjnie smakować i ten boski zapach grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna ta tarta :) kurki to jedne z moich ulubionych grzybów, małe a jak szlachetne i wdzięczne do gotowania, poza tym piaskiem:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha masz rację z tym piaskiem, ale mi nawet piasek nie przeszkadza.:-)

      Usuń
  4. Niezwykła tarta ,a o czubrycy słyszę pierwszy raz ,jaki ma smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czubryca to przyprawa kuchni bułgarskiej. Ciężko mi określić jej smak bo to mieszanka różnych przypraw :-)

      Usuń
  5. Piękna wyszła. Wielką fanką kurek nie jestem, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje dania i ich zdjęcia rozkładają mnie na łopatki:-) Uwielbiam tartę w kurkami, jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała!! Chętnie bym się poczęstowała! Czubrycę lubię, ale bardziej czerwoną - ostrą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała tarta, kocham kurki więc przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio dumam co mogę dobrego zrobić z kurek :) tarta fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń