wtorek, 5 sierpnia 2014

Przecier z jabłek



Idealny do naleśników, gofrów. Smaki lata uchwycone w słoiczku na zimę.

















5 kg jabłek papierówek
1/2 szklanki cukru

Jabłka myję i obieram ze skóry, oraz pozbawiam nasion. Kroję na cztery części. Przekładam do dużego garnka, wlewam 4 łyżki wody żeby się nie przypaliły do momentu aż puszczą sok.  Dodaję cukier. Smażę na wolnym ogniu około 40 minut. Przekładam do wyparzonych słoików i zagotowuję słoiki 10  minut. Po wyjęciu z garnka odwracam do góry dnem. Jedz polskie jabłka

7 komentarzy:

  1. też co roku robię i przydają sie do wielu dań:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obowiązkowa pozycja na półce w spiżarni.


    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie tez obowiązkowa, ale czekam na późniejsze jabłka, bo papierówek brak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja, muszę znaleźć tylko papierówki :)

    OdpowiedzUsuń