czwartek, 15 maja 2014

Spaghetti cukiniowo sojowe

Obiad z serii miałam szpinak i cukinię i co teraz z tego zrobić ha ha. Przypomniało mi się że leżą jeszcze kotleciki sojowe a nie chciałam obiadu z mięsem i powstało tak oto pyszne spaghetti. Muszę częściej robić makaron z cukinią bez sosu bo bardzo mi smakowało. Makaron miał fajny smak za sprawą indyjskiego carry Kamisa. Prosty obiad sezonowy ze świeżym szpinakiem




















250 gram makaronu spaghetii
20 dkg szpinaku świeżego
1 cuknia
1 opakowanie kotlecików sojowych
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
sól morska prowansalska Kamis
carry indyjskie Kamis
pieprz kolorowy
1 ząbek czosnku
pomidorki koktajlowe
olej rzepakowy


Makaron gotuje aldente, do wody dodałam 1 łyżeczkę carry. Szpinak myję dokładnie, kroję na desce na mniejsze kawałki i przesmażam na patelni na oleju. Doprawiam solą prowansalską , pieprzem i dodaję czosnek sprasowany. Kotleciki zalewam wrzącą wodą około 1,5 litra. Dodaję sól i moczę około 15 minut. Następnie mocno odciskam z wody. Obtaczam każdą sztukę najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Posypuję carry indyjskim, pieprzem kolorowym. Smażę na patelni na oleju na rumiany kolor. Cukinie myję, kroję w plastry a następnie w cienkie paski. Zrobiłam to maszynką do chleba. Przesmażam ją na patelni, razem z pomidorkami, sole, pieprzę. Makaron  podaję ze szpinakiem cukinię i paseczkami kotlecików sojowych które wcześniej pocięłam po usmażeniu.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie potrawy smacznie wyglądają.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, smaczne i proste - mniam! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny makaron :) i przyprawa bardzo fajna, próbowałam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podany makaron. Chętnie wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń