poniedziałek, 13 stycznia 2014

Orzechowe schabowe z lazurem

Schabowe kotlety w moim domu są bardzo rzadko robione. Ostatni raz chyba z rok temu. No ale trzeba czasami dopieścić mięsożerna cześć mojej rodziny ha ha. Tym razem panierka zdrowa bo z orzechów laskowych tartych Back Mit. Polecam bo to fajna alternatywa do panierek tradycyjnych.












3 kotlety schabowe
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki orzechów tartych laskowych Back Mit
sól, pieprz, papryka
5 dkg sera lazur złocistego
1 marchewka ugotowana
pietruszka zielona
olej rzepakowy

Kotlety schabowe rozbijam. Robię to przez worek foliowy wtedy mięso nie pryska. Kotlety solę, pieprzę, posypuję papryką. W jednym talerzu rozbijam jajko, do drugiego talerza wsypuję bułkę tartą i orzechy zmielone. Kotlety panieruje najpierw w jajku potem w orzechach. Smażę na patelni na złoty kolor na oleju. Pod koniec smażenia na każdym kawałku układam kawałki sera lazur. Podaję z pietruszką, talerz dekoruję marchewką.

8 komentarzy:

  1. podobny pomysł kołacze mi się po głowie od dłuższego czasu. Ja jednak użyję kuraka lub indyka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam zrobić podobny ( ale nie identyczny) przepis na niedzielę:)
    Pyszne połączenie a orzechy nadają jeszcze chrupkości a takie mięsko bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe czy moi zjedliby tak przyrządzonego ich ukochanego schobowego;-) Mi się podoba taka alternatywa:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja często robie panierki z mielonych migdałów, ale wtedy nie dodaje juz tartej bułki. Muszę spróbowac Twojego pomysłu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm ale musiały być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń