wtorek, 7 stycznia 2014
Kasza z podgrzybkami i warzywami
Taki obiad mogę jeść co drugi dzień. Ja kocham kasze i warzywa. Do tego szybko, prosto czyli to co lubię kiedy sił na gotowanie mi brak.
\\
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 woreczek warzyw na patelnię 450 gram
20 dkg podgrzybków mrożonych
olej rzepakowy
1/2 szklanki śmietany 18 %
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 cebula biała
1 łyżeczka przypraw do potraw chińskich
pietruszka świeża natka
Kasze przelewam zimną wodą, wsypuje do garnka wlewam dwie szklanki wody i łyżkę oleju. Jak kasza wchłonie wodę po zagotowaniu, wstawiam ją pod koc na 40 minut. Cebule kroję w piórka i przesmażam na patelni na oleju. Dodaje podgrzybki i dalej przesmażam. Doprawiam sola, pieprzem. wlewam śmietanę , dodaję majeranek. Nie zagotowuję już śmietany. Warzywa przesmażam na patelni na oleju, doprawiam przyprawa do potraw chińskich. Na talerz wykładam kasze, dodaje warzywa, i polewam grzybami z sosem. Dekoruję pietruszką zieloną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super podane i bardzo apetyczne ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKasza jest zdrowa i sycąca, a poza tym ja też bardzo ja lubię. Ominęłabym tylko grzybowy sos (z żalem) bo poza mną nikt by go nie zjadł :(
OdpowiedzUsuńTo coś dla takiego roślinożercy jak ja ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńKasza i sos grzybowy, mmmmniam takie danie to ja też mogę jeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńI to wszystko z moją ulubioną kaszą:)
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam kaszki... aż grzech! Trzeba to jak najszybciej zmienić :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!!! idealnie trafiłaś z przepisem ponieważ jesteśmy fanatykami kaszy ;)
OdpowiedzUsuńjuż dołączyłyśmy do grona Twoich obserwatorów.
super blog, będziemy tu chętnie wracać!!!
zapraszamy także do siebie,
będzie nam bardzo miło, jeśli również dołączysz do grona naszych obserwatorów!
pozdrawiamy ;)
Alicja i Magda
Świetnie wygląda ,muszę sobie zrobić taką :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubie takie obiadki:-)
OdpowiedzUsuńteż bym mogła tak jeść a nie jem ;/ ale w tym roku obiecałam sobie zmienić !!
OdpowiedzUsuńMniam ! Chyba bardzo sycące i smaczne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń