piątek, 27 grudnia 2013

Sos pieczarkowy








50 dkg pieczarek
1 cebula
sól,pieprz
250 ml śmietany 30 % słodka
majeranek opcjonalnie, ja nie dodałam
olej rzepakowy

Pieczarki dokładnie myję, kroję w talarki. W brytfannie małej przesmażam cebulkę pokrojoną drobno, dodaję pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, dolewam śmietanę. Chwilę jeszcze sos podgrzewam. Nie zagotowuje bo śmietana może się zważyć. Można dodać majeranek do sosu, ja bardzo lubię ale cześć rodziny nie więc nie dodałam.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię sos pieczarkowy, ale też nie dodaję majeranku:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sos pieczarkowy, choc dawno juz nie jadlam na smietanie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny taki sosik, świetny dodatek do mięs i ryby!

    OdpowiedzUsuń