środa, 4 grudnia 2013

Pomidorowy kurczak na ostro


Do zrobienia kurczaka wykorzystałam sos pomidorowy ostry który robiłam zimą. Idealnie się przydał. Kurczak ma fajny smak.








4 nogi z kurczaka
2 skrzydełka
10 pomidorków koktajlowych
1 papryczka chilii
koper świeży
1 główka czosnku
sól,pieprz
1 łyżka majeranku
1 cebula
1 słoiczek sosu pomidorowego domowego ostrego
1 łyżka sosu sojowego


Mięso myję, kroję osobno pałki i podudzia. Wkładam do pudełka dodaję pokrojoną cebulkę, wyciśnięte 3 ząbki czosnku, dodaję sól, pieprz, sos sojowy, sos pomidorowy, majeranek, 1/2 pęczka koperku pokrojonego. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Mięso na drugi dzień przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję 1/2 główki czosnku, papryczkę chili i całość zapiekam około 45 minut temp 180 stopni pod koniec można zwiększyć . 10 minut przed końcem dodaję pomidorki koktajlowe.Podaję z gałązkami koperku świeżego.


10 komentarzy:

  1. Ulubione mięsko w mojej rodzinie ,wspaniale podane!.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:) pycha:d

    OdpowiedzUsuń
  3. baaardzo smakowite mięsko !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zawsze kolorowo no i bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, bardzo mi się podoba choć muszę stonować ostrość potraw, ten przepis bardzo chętnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata możesz dodać sos pomidorowy łagodny bez chili :-)

      Usuń
  6. Smakowity,no i ten czosnek,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham wszystko co na ostro, a kurczaki ciągle zajadam więc to propozycja idealna dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne, pięknie ułożone, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń