środa, 4 grudnia 2013
Pomidorowy kurczak na ostro
Do zrobienia kurczaka wykorzystałam sos pomidorowy ostry który robiłam zimą. Idealnie się przydał. Kurczak ma fajny smak.
4 nogi z kurczaka
2 skrzydełka
10 pomidorków koktajlowych
1 papryczka chilii
koper świeży
1 główka czosnku
sól,pieprz
1 łyżka majeranku
1 cebula
1 słoiczek sosu pomidorowego domowego ostrego
1 łyżka sosu sojowego
Mięso myję, kroję osobno pałki i podudzia. Wkładam do pudełka dodaję pokrojoną cebulkę, wyciśnięte 3 ząbki czosnku, dodaję sól, pieprz, sos sojowy, sos pomidorowy, majeranek, 1/2 pęczka koperku pokrojonego. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Mięso na drugi dzień przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję 1/2 główki czosnku, papryczkę chili i całość zapiekam około 45 minut temp 180 stopni pod koniec można zwiększyć . 10 minut przed końcem dodaję pomidorki koktajlowe.Podaję z gałązkami koperku świeżego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ulubione mięsko w mojej rodzinie ,wspaniale podane!.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) pycha:d
OdpowiedzUsuńbaaardzo smakowite mięsko !!
OdpowiedzUsuńTakie mięsko bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJak zawsze kolorowo no i bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńFajny przepis, bardzo mi się podoba choć muszę stonować ostrość potraw, ten przepis bardzo chętnie wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńRenata możesz dodać sos pomidorowy łagodny bez chili :-)
UsuńSmakowity,no i ten czosnek,pycha.
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co na ostro, a kurczaki ciągle zajadam więc to propozycja idealna dla mnie !
OdpowiedzUsuńświetne, pięknie ułożone, pychotka :)
OdpowiedzUsuń