środa, 25 grudnia 2013

Karp w galarecie

Świątecznym karpiem zajadamy się raz w roku. Bardzo lubię tą rybę w galarecie.















  • 7 kawałków karpia bez ości
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • sól
  • 1/2 puszki groszku
  • 2 plastry papryki z zalewy
  • pietruszka zielona
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki żelatyny



Filety karpia wkładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, majeranek i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję karpia w garnku z wodą około 1 litr. W osobnym garnku gotuje marchewkę, seler i kawałek pora, dodaje ziele angielskie i liść laurowy, szczypta soli. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuszczam w gorącym wywarze jarzynowym, ale nie gotuję już. Następnie przecedzam przez sitko żeby pozbyć się przypraw. Zostawiam do ostygnięcia. Na półmisku układam  kawałki karpia ugotowane, dodaję groszek z puszki , kawałki marchewki, z papryki robię gwiazdki, dekoruję pietruszka. Jak wywar zacznie tężeć zalewam stopniowo karpia.



3 komentarze:

  1. Osobiście nie lubię karpia jako ryby w każdym wydaniu, Nie smakuje mi, stąd nie robię go na święta.
    wolę inne ryby, ale takie w galarecie mi odpowiadają :] najlepszy moim zdaniem jest dorsz w tym wydaniu :]
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu królują głownie karpie w święta.to nasza ulubiona ryba. Ale rozumiem że nie każdemu smakuje:-)

      Usuń
  2. Też pomysł,a ile mniej roboty.

    OdpowiedzUsuń