sobota, 21 grudnia 2013

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami obowiązkowo gości na moim wigilijnym stole .







1 kg kapusty kiszonej domowej
50 dkg maślaków mrożonych
1 cebula
sól, pieprz
4 ziarenka ziele angielskie
olej rzepakowy
1 łyżka masła

Kapustę płucze w zimnej wodzie, żeby nie była kwaśna. Zalewam ją ponownie zimną wodą i gotuję w garnku do miękkości . Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę i dodaję maślaki.  Po ugotowaniu kapusty odlewam wodę, dodaję grzyby, ziele angielskie, doprawiam pieprzem, solą i dodaje masło. Kapustę jeszcze chwilę przesmażam.



5 komentarzy:

  1. To absolutny "must be" ;) Ale bym się podłączyła do miseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ zapachniało Świętami!! pycha Madziu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, ale mam ochotę ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm narobiłaś mi smaka, danie proste a jak pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też jest na wigilii podobna kapusta.Myszo.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

    OdpowiedzUsuń