niedziela, 2 grudnia 2012

Malinowo- miętowe naleśniki z Panna cottą






150 g mąki
1 jajko
1 szklanka wody
2 łyżki jogurtu greckiego naturalnego
szczypta soli
olej do smażenia

1 opakowanie malin
3 jeżyny
1 jabłko
Liście mięty około szklanka
250 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka
1 łyżka rumu
80 gram cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wapnili

Ciasto na naleśniki robimy z mąki, jajka, wody, soli, jogurtu, liści mięty wszystko miksujemy najlepiej blenderem.
Naleśniki smażymy na patelni na oleju.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i poczekać aż napęcznieje. Mleko, cukier, śmietankę zagotować, i dodać pestki z laski wanilii którą wczesnej przekrawamy, wraz z laską. Po zagotowaniu dodać rum i żelatynę cały czas mieszając aż się rozpuści żelatyna. Wlać do miseczki poczekać aż ostygnie i do lodówki.

Połowę opakowania malin blednerujemy i powstały sos dzielimy na dwie części. Panna cottę także dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy połowę sosu malinowego i smarujemy dwa naleśniki. Kolejne dwa naleśniki smarujemy Panna cotta białą i składamy na ćwiartki.
Na każdy naleśnik szprycą nakładamy krem i układamy na nim maliny. Dekorujemy migdałami. Z jabłka robimy liście i dekorujemy talerz. Drugą połowę sosu wylewamy na talerz. 
Smacznego

3 komentarze: