środa, 10 października 2012

Kieszonka z kurczaka pod pierzynką z bakłażana z sosem porzeczkowym


 Przepis zgłaszam  do konkursu Winiary "POMYSŁ NA…PAPIRUS". 
Pierwszy raz go robiłam i powiem tak zaskoczenie i to bardzo miłe, soczyste kurczaka zaskoczenie. Rewelacja to mało powiedziane










1 opakowanie pomysł na papirus Winiary
1 bakłażan
5 dkg sera lazur błękitnego
Sól
Pieprz
Pomidorki koktajlowe  czerwone i żółte
Listki Bazyli anyżkowej
7 oliwek czarnych
10 dkg porzeczek czerwonych ja miałam zamrożone zblenderowane
sos:
sok z połowy pomarańczy
100ml wody
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
szczypta cynamonu i soli
8 pomidorów suszonych
Oliwa do smażenia

Bakłażana myjemy, kroimy na plastry 1,5 cm i solimy odstawiamy na 30 minut. Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy i nacinamy. W nacięcia wkładamy suszone pomidory. Zawijamy w papirus i smażymy 10 minut. Po 5 minut z każdej strony. Bakłażana myjemy z soli i smażymy na oliwie na patelni grillowej. Doprawiamy pieprzem. Na talerzu układamy bakłażana plastry, kawałki kurczaka, sera lazur, i kolejne piętro bakłażan, kurczak, ser lazur. Sos robimy: do  garnka wlewamy sok z pomarańczy, wodę, dodajemy porzeczki, ocet balsamiczny, przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Polewamy sosem kurczaka. Talerz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Biedronkę robimy z pomidorka i oliwek.
Bierzemy słomkę do picia , przekrawamy oliwkę na pół i słomką wycinamy Małe kołka które posłużą nam na kropki. W pomidorku robimy nacięcie i upychamy kropki. Nóżki robimy z pasków z oliwki. Głowę z połowy oliwki.
Smacznego

2 komentarze: