piątek, 1 lipca 2016

Lody truskawkowo rabarbarowe

Lody lekko kwaskowe za sprawą rabarbaru, domowe bez konserwantów. Są szybkie do zrobienia trzeba pamiętać tylko o ich mieszaniu. Na ochłodę idealne. Dzieci i nie tylko będą zachwyceni
















200g rabarbaru
250 g truskawek
1 szklanka śmietany 30 %
1 szklanka jogurtu greckiego
2 łyżki cukru

Rabarbar obieram kroję na małe kawałki przekładam do rondelka dodaję łyżkę cukru, dodaję dwie łyżki wody i gotuję aż rabarbar zrobi się miękki . Truskawki obieram kroję na kawałki, przekładam do rondelka posypuję łyżką cukru i przesmażam aż truskawki puszczą sok. Rabarbar dodaję do truskawek i miksuję blenderem. Śmietanę ubijam na sztywno dodaję jogurt, masę owocową zimną i mieszam. Przelewam do pojemnika i wstawiam do lodówki. Po dwóch godzinach miksuję mikserem, i potem robię tak co godzinę aż będą gęste. Lody można przechowywać tydzień w lodówce.

3 komentarze:

  1. cudnie wyglądają, zjadłabym każda ilość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. truskawka-rabarbar - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń