piątek, 25 lipca 2014

Tarta włoska z bobem

Tarta prosta i szybka do zrobienia. Wersja bez mięsa. Wykorzystałam mieszankę włoską która idealnie pasuje do tarty. Czas jej robienia skraca się, dzięki takiej mieszance. Kolejny przepis w ramach testowania z firmą Iglotex.











450 g mieszanki warzywa na patelnię po włosku Iglotex
15 dkg bobu
bazylia świeża
przyprawa włoska
3 jajka
200 ml jogurtu greckiego
100 g sera tartego żółtego
sól, pieprz
olej rzepakowy

przepis na tartę:
250 g mąki tortowej
125 g masła
2 żółtka
sól
1 łyżka lodowatej wody


Mąkę przesiewam, masło zimne kroję nożem i przekładam z mąką do pojemnika od malaksera. Dodaję żółtka, sól i wszystko miksuję. Na końcu dodaję wodę zimną i dalej miksuję. Wyrabiam dalej ręką bardzo krótko, wstawiam na godziną do lodówki. Wyjmuję i  wałkuję nie dotykając ciasta. Stolnice podsypuję mąką żeby nie przywierało. Delikatnie przekładam ciasto do formy od tarty, dociskam w zagłębienia. Nadmiar odcinam.Formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Podpiekłam temp 200 stopni około 13 minut. Ciasto ma się dopiec ale nie przyrumienić mocno.


 Bób gotuję aldente w osolonej wodzie, przelewam zimną wodą i obieram. Warzywa przesmażam na patelni, dodaję przyprawę po włosku, sól, pieprz, i na końcu bób. Jak warzywa ostygną wykładam je na tartę.
Do miski wbijam, jajka, dodaję jogurt,ser i mieszam. Wylewam na warzywa. Tartę wkładam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Dekoruję bazylią.

15 komentarzy:

  1. Jak cudnie wygląda, ale mam ochotę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W środku lata warzywa z woreczka? .tego nie rozumiem ,ale tarta apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego warzywa z woreczka, że testuję mieszanki warzywne to raz. A dwa może ty nie używasz mieszanek w lecie ja tak jak nie mam czasu na gotowani, a lodówka świeci pustkami. Ryneczku pod domem też nie mam ze świeżymi warzywami raz w tygodniu robię zakupy. Nie każdy ma dostęp pod rękę do świeżych warzyw

      Usuń
    2. doskonale to rozumiem, sama często używam mieszanki, szczególnie jak wraca się z pracy przed 18 i chce coś na szybko zjeść. nie ma co sie przejmować. nie każdy musi jeść non stop świeże warzywa. czasami np. kupie w sezonie więcej owoców i też mrożę, a w lecie z nich korzystam jak nie chce mi się lecieć do sklepu czy na rynek.
      a tarta pyszna!:)

      Usuń
  3. Chętnie skorzystam, ale póżną jesienią, kiedy będzie utrudniony dostęp do warzyw

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam w planach tartę z bobem :) wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. A właśnie dzisiaj nazbierałam bobu :-) Koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta z bobem, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Tartę z bobem jadłam tylko raz. Oj, zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze można zrobić ze świeżych warzyw, a sam a pomysł bardzo mi sie podoba

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczna :)

    Mam prośbę :) Jak czasem komentujesz mój blog to mozesz podawać adres swojego bloga ? :) Nie mam pamięci do adresów blogów :) Z góry dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie! juz dawno nie jadlam wytrawnej tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolory ma niesamowite! Smaki też do mnie przemawiają :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń