wtorek, 8 listopada 2022

Wytrawne ptysie z pastą z fasoli

 Ptysie w wersji na słono z pastą z fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów. Do tego krewetki, pomidorki i trochę zielonego. Fajna alternatywa na przekąski.

 

 


 




 

 ciasto parzone:

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1/4 łyżeczki soli

250 ml wody

100 g masła

180 g pasty z fasoli z suszonymi pomidorami

14 pomidorków koktajlowych

20 dkg krewetek

4 pomidory suszone

natka pietruszki, listki botwinki

sól, pieprz, przyprawa do ryb, olej

Ciasto parzone:

Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do gotującej wody wsypuję stopniowo mąkę i cały czas energicznie mieszam. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, mąką się zaparzy, ciasto zacznie odchodzić o ścianek garnka. Ciasto odstawiam na pięć minut do przestudzenia. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijam jajko i  łącze mikserem. Dodaję kolejne jajko i mieszam i tak do ostatniego jajka. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Z ciasta wyciskam sześć ptysiów w formie koszyczków. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej.

 

Krewetki odmrożone, osuszone przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Zostawiam w marynacie na 30 minut albo dłużej. Smażę na rozgrzanej patelni.

Do każdego koszyczka przekładam pastę z fasoli, dekoruję pomidorkami, krewetkami, listkami botwiny, natką pietruszki, pomidorem suszonym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz