wtorek, 29 listopada 2022

Perłowo razowa tarta z grzybami i dynią

Wegetariańska tarta z grzybami, kaszą i dynią. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.





 

tarta migdałowa:

250 g mąki pszennej razowej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej

120 g masła zimnego

2 żółtka

1 łyżka zimnej wody


nadzienie:

300 g jogurtu greckiego

2 białka

2 jajka

160 g  kuskus perłowy dynia trufla

4 pomidorki koktajlowe

20 dkg podgrzybków świeżych

sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła włoskie

1 kawałek dyni świeżej

natka pietruszki, bazylia świeża 

Tarta ciasto:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję żółtka,sól, masło zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika.

Wykładam ciasto na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób nie przykleja się ciasto do wałka a podsypywanie mąką też nie jest dobre. Wałuję na wymiar blachy moja ma wymiar 35x11 cm. Resztką ciasta wygniatam dwie foremki okrągłe. Foremki wstawiam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Ciasto w foremkach albo nakłuwam widelcem albo układam na dnie kawałek papieru do pieczenia i wysypuje fasolę jako obciążnik. Wstawiam do piekarnika zmniejszam na 200 stopni i piekę 15minut. Po tym czasie zdejmuję papier z fasolą i dopiekam kolejne 10 minut aż się zarumieni lekko.

Farsz:

Kaszę gotuję według instrukcji opakowania.Grzyby oczyszczam, kroję na kawałki i przesmażam na oleju rozgrzanym chwilę. Doprawiam solą, pieprzem.

Do miski wbijam jajka, dodaję białka, jogurt, dodaję sól, pieprz, zioła,czosnek i mieszam. Na podpieczony spód wylewam 1/2 farszu,wykładam kaszę połowę, wylewam resztę farszu, znowu kasza, kawałki małe dyni układam.Na wierzchu grzyby układam i pomidorki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut. Dekoruję przed podaniem natką pietruszki i bazylią.


2 komentarze: