czwartek, 17 czerwca 2021

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

 Zapiekanka palce lizać. U mnie była na obiad i na kolację. A to dlatego że nie mogłam jej się oprzeć. Szparagi z makaronem, kurczakiem i pysznym sosem serowym. Uczta dla podniebienia.

 


 




 

 

1 pierś z kurczaka

1 pęczek zielonych szparagów

200 g makaronu falbanki

100 g mozzarelli

1/2 papryki czerwonej

8 pomidorów suszonych

2 łyżeczki curry

sól, pieprz, papryczka chili płatki

120 g sera lazur niebieski

200 g śmietany 18 %

2 ząbki czosnku

olej rzepakowy

1 cebula, szczypiorek

Cebule, czosnek drobno siekam, przekładam do miski. Pierś z kurczaka kroję w paski, dodaję do cebuli. Wsypuję curry, sól, pieprz, płatki chili, trzy łyżki oleju i mieszam. Odstawiam na godzinę do lodówki. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Kurczaka przesmażam na patelni, dodaję pokrojoną paprykę i smażę dalej. Wykładam na talerz. Na tą samą patelnię wlewam śmietanę, dodaję pokrojony ser i na wolnym ogniu mieszam aż ser się rozpuści. Dodaję makaron, kurczaka, pokrojone pomidory suszone i mieszam. Szparagi kroję na kawałki 0,5 cm. Główki zostawiam dłuższe. Gotuję aldente około trzy minuty. Główki odkładam, a pokrojone szparagi dodaję do makaronu i mieszam. Wykładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam główki szparagów. Zapiekam 30 minut temp 190 stopni. Pod koniec dodaję pokrojoną mozzarellę. Posypuję szczypiorkiem.

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz