środa, 23 czerwca 2021

Cevapici z pitą i warzywami

  Dużo warzyw które uwielbiam, pita która jest bardzo łatwa do zrobienia i pyszne cevapici z papryką. Kuchnia bałkańska zaprasza.

 


 

 


 


 



 

pita składniki:

300 g mąki pszennej typ 650

200 ml wody letniej

1/2 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

2 łyżki oleju

1 łyżeczka suszonych pomidorów

30 g drożdży


cevapici:

50 dkg wołowiny

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki bułki tartej

1/2 papryki czerwonej

1 jajko

tymianek, papryka wędzona i ostra

sól, pieprz

 

pozostałe:

1/2 pęczka szparagów

1 papryka czerwona

1 bakłażan

1 kalarepa

1 awokado

1 cukinia

1 cebula czerwona

sól, pieprz, zioła, olej rzepakowy

ajwar, sos czosnkowy

ser bałkański

1 gałązka pomidorków koktajlowych

1 garść rukoli

1 awokado

przyprawa do grilla

 

Pita: 

Do miski przekładam drożdże, doję dwie łyżki mąki , wody letniej 50 ml. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, zioła, suszone pomidory, resztę wody letniej, olej. Ciasto wyrabiam robotem. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zagniatam na stolnicy, dzielę na cztery części. Formuję płaskie placki. Odstawiam na desce do wyrośnięcia, pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smaruję pity z dwóch stron olejem. Grilla rozgrzewam, układam placki i grilluję z każdej strony po około 4 minuty.

 Cevapici:

Mięso, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Paprykę kroję w kostkę, dodaję do mięsa, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i ostrą. Całość wyrabiam rękoma aż masa będzie jednolita. Dzielę na nieduże porcje. Formuję kulki które rozciągam na patyczkach do szaszłyków. Układam na grillu i smażę.

Pozostałe:

 Awokado kroję na pół, skrapiam sokiem z cytryny. Układam na grillu. Po zgrilowaniu napełniam ajwarem, posypuję serem bałkańskim. Cukinię, bakłażana, kalarepę obraną kroję w plastry 0,5 cm.  Bakłażana dodatkowo smaruję obficie olejem. Układam na grillu. Paprykę kroję na kawałki, cebule na cząstki i też griluję. Szparagi smaruję olejem. Posypuję przyprawą do grilla warzywa. Cevapici podaję z pitą, warzywami, ajwarem, sosem czosnkowym.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz