niedziela, 26 lutego 2017

Chleb szpinak z awokado


Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach.



















1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu
4 szklanki mąki pszennej typ 650
1 awokado
100 g szpinaku świeżego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wody
2 ziemniaki ugotowane
1 łyżeczka soli płaska


Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części.
Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, dwie łyżki wody i miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze szklankę mąki i zarabiam ciasto mikserem albo rękoma. Do drugiej części ciasta dodaję pokrojone awokado, pół szklanki mąki i wyrabiam ciasto też.Ciasto nie może być rzadkie bo będzie się kleić do stolnicy. Ciasto przekładam do jednej miski i odstawiam do wyrośnięcia na pięć godzin. Stolnicę podsypuję mąką, wykładałam ciasto jasne i rozciągam na prostokąt o wymiarach 48 cm  na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół,  i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut, i zmniejszam temperaturę na 170 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wykładam chleby na kratkę, spryskuję wodą zimną i przykrywam ściereczką.

7 komentarzy:

  1. ależ to pięknie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy tu nie ma wody? nie będzie za gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie za gęste bo zakwas aktywny już jest rzadki, do tego pulpa ze szpinaku też jest rzadka. A ciasto nie może się mocno kleić.Wody jest tyle co w przepisie.

      Usuń
    2. Ja mam gęsty zakwas 100 % hydracji i aby wyrobić ciasto dodałam 1 szklankę wody, inaczej nie ruszyłabym hakiem robota.

      Usuń
    3. Pulpa szpinakowa dodawana jest dopiero do połowy ciasta więc co to ma wspólnego z ciastem właściwym?

      Usuń
    4. A tak w ogóle zapomniałam z tego wszystkiego dodać że chleb wyszedł pyszny :-)

      Usuń