niedziela, 11 grudnia 2016

Makowe z wiśniami

Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych.


















Biszkopt makowy:
6 jaj wielkość M
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g maku
2/3  szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


pianka:
600 ml śmietany kremówki 30 %
1 galaretka wiśniowa

galaretka:
400 g wiśni mrożonych
1 galaretka wiśniowa

polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki płatków migdałowych

pozostałe:
1 galaretka wiśniowa

Biszkopt:
Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno,. ale nie przebijam. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, i dalej ubijam. Kolejny cukier dodaję jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30*40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo.

Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem w kształcie gwiazdki.

Pianka:
Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 2/3 szklance wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na prawie sztywno. Galaretkę zimną i lekko tężejąca wlewam stopniowo do śmietany i miksuję. Wstawiam na chwilę do lodówki piankę.

Na biszkopt dolny blat wylewam połowę pianki, układam słupki gwiazdek, wylewam resztę pianki. Wstawiam do lodówki aż stężeje. Na piance układam wiśnie mrożone, nie rozmrażam ich i wylewam na nie galaretkę rozpuszczoną w 400 ml wody lekko tężejącą. Wstawiam do lodówki.Układam drugi blat makowy.
Polewa:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki, dodaję masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewę wylewam na biszkopt. Posypuję płatkami migdałowymi.

5 komentarzy: