piątek, 30 grudnia 2016

Sylwestrowe grzanki


Grzanki  z awokado i salami. Lekkie. kolorowe, proste do zrobienia. Je się oczami. Polecam na szybką przystawkę. Wystarczy popatrzeć co mamy w lodówce i wyczarujemy coś pysznego.Polecam na sylwestra. 

Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku 2017 i szampańskiej zabawy do białego rana.


















12 kromek kawiorka
1 awokado
2 jajka
50 g salami małe
1/2 papryczki chili
1 kawałek papryki żółtej
10 oliwek czarnych
1 mała papryka czerwona
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sałata strzępiasta
1 łyżka masła klarowanego
natka pietruszki


Masło klarowane rozpuszczam a patelni grillowej, układam kromki kawiorka i robię grzanki. Zdejmuję z patelni i odkładam do przestygnięcia. Jajka gotuje na twardo, studzę i obieram. Kroję w drobną kostkę, przekładam do miski. Awokado po obraniu kroję też w kostkę i skrapiam cytryną. Dodaję do jajek, razem z pokrojoną papryką czerwoną, i połową oliwek pokrojonych. Polewam oliwą, doprawiam solą, pieprzem. Na każdej grzance układam plastry salami, na to farsz z awokado, zwinięty rulon salami, kawałek papryki, krążki oliwek. Dekoruję sałatą, natką, chilii.

3 komentarze:

  1. Małe dzieła sztuki, smacznie wyglądają :) Czy w swojej kuchni filtrujesz wodę?

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wyglądają :) również życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń