sobota, 23 kwietnia 2016

Sałatka z bulgurem i bakłażanem


Sałatka która jest nie tylko kolorowa ale też zdrowa. Może być pomysłem na lekki obiad albo kolację. Porcja witamin i kaszy, dwa w jednym.










1/2 szklanki kaszy bulgur
1/2 papryka czerwona
2 cebule czerwone
2/3 szklanki groszku mrożonego
5 pomidorków koktajlowych
1 bakłażan
1/2 opakowania rukoli
sól, pieprz
natka pietruszki
olej

Kaszę gotuję według opakowania. Bakłażana kroję w plastry solę z dwóch stron i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie sól zmywam. Połowę bakłażana  kroję w kostkę i smażę, połowę zostawiam plastry i też smażę na oleju. Wykładam na talerz. Cebule obieram i kroję w piórka, paprykę kroję  w paski, pomidorki na pól. Na patelni przesmażam cebulę z papryką, pod koniec dodaję pomidorki. Wyjmuję na talerz. Groszek wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody i na wolnym ogniu duszę go aż będzie miękki około dwie minuty. Kaszę mieszam z wszystkimi warzywami, doprawiam solą, pieprzem, dodaję natkę pietruszki i na końcu rukolę.Podaję z bratkami.

3 komentarze: