wtorek, 22 marca 2016

Zupa chrzanowa


Zupa chrzanowa dla mnie to poezja smaków. Jest sycąca, aromatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła.




















700 ml bulionu drobiowego
1 kiełbasa biała
15 dkg szynki wędzonej surowej
masło klarowane
3 łyżki chrzanu tartego
100 ml śmietany 30 %
1 cebula

3 ziemniaki
szczypior
3 jajka
sól
1 liść laurowy
2 ziele angielskie
1/2 łyżeczki majeranku

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję Na maśle klarowanym przesmażam cebulę, dodaję pokrojoną szynkę i dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem.

6 komentarzy:

  1. Zupa chrzanowa jest rewelacyjna;) polecam również

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze zupy chrzanowej;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze takiej zupy ale powiem Ci że zjadłabym z apetytem bo wygląda bardzo apetycznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam okazji jeść takiej zupy, żałuję, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chrzanowej jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń