poniedziałek, 7 marca 2016

Koronkowe naleśniki z musem


Naleśniki od serca w kształcie serca w których można się zakochać. Na pewno zachwycą rodzinę i nie tylko. Robi się je szybko i są proste do zrobienia.






















ciasto na naleśniki:

1 szklanka czubata mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
sól szczypta
1 łyżka masła

mus malinowy
1 szklanka malin mrożonych
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki żelatyny

pozostałe:
200 g jogurtu greckiego
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
melisa


Ciasto:
Masło roztapiam i studzę, przelewam do pojemnika, dodaję mąkę, jajko, sól, mleko i miksuję blenderem. Ciasto ma wtedy fajną aksamitną konsystencję. Ma być bardziej gęste niż na tradycyjne naleśniki. Wstawiam do lodówki na godzinę. Ciasto przelewam do rękawa cukierniczego z końcówką bardzo cienką. Patelnię smaruję oliwą i wyciskam ciasto tworząc serce. Środek, jego linie musi łączyć się z obwódką serca.


Maliny przekładam do rondelka, i zagotowuję. Przecedzam przez sito, pestki wyrzucam a sok przelewam do garnka, dodaję cukier który ma się rozpuścić.  Żelatynę namaczam w zimnej wodzie, dolewam kilka łyżek gorącego soku i rozpuszczam. Wlewam do garnka, mieszam i odstawiam aż ostygnie i lekko zgęstnieje.

Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję jogurt, sos malinowy i mieszam. Podaję z naleśnikami.

8 komentarzy: