czwartek, 10 marca 2016

Brokułowa zupa z orkiszem


Szybka, prosta i bardzo zdrowa zupa. Można rzecz zę zielona bo z zielonych warzyw brokuła, selera naciowego i pora. Dietetyczna i bardzo syta.












3 gałązki selera naciowego
1 por biała część
1/2 brokuła
2 marchewki
1 litr wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
1 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
natka pietruszki
4 łyżki kaszy orkiszowej
masło klarowane

Warzywa wszystkie myję dokładnie, marchewkę obieram. Por i seler kroję drobno i przesmażam chwile na maśle, dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Marchewkę kroję w kostkę i dodaję do warzyw przesmażam jeszcze dwie minuty i zalewam bulionem, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę.Gotuję na wolnym ogniu waż warzywa będą aldente. Na końcu dodaję różyczki brokuła i gotuję jeszcze pięć minut. Doprawiam sola, pieprzem, posypuję natką pietruszki.

5 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobną - mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna i zdrowa zupa :) dzisiaj dorwałam kaszę orkiszową i jestem ciekawa jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I want to thank the blogger very much not only for this post but also for his all previous efforts. ...

    OdpowiedzUsuń