sobota, 2 stycznia 2016

Aromatyczny kurczak z kasztanami

Kurczak aromatyczny, z kasztanami jest pyszny. Pierwszy raz jadłam kasztany i zakochałam się w nich.

















6 udek z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka czubricy czerwonej
4 łyżki octu winnego
2 łyżki octu balsamico
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
natka pietruszki
20 dkg kasztanów
3 łyżki oliwy


Udka myję dokładnie, osuszam przekładam do garnka. Cebulę obieram i kroję w piórka, dodaję do udek, razem z czosnkiem sprasowanym. Dodaję ocet winny, ocet balsamico, sól, pieprz, paprykę wędzoną, oliwę,czubricę, natkę pietruszki pokrojoną. Udka dokładnie nacieram marynatą, odstawiam na noc do lodówki.Na drugi dzień przekładam do naczynia do zapiekania i wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na godzinę. Kasztany myję, osuszam i nacinam na krzyż. Układam na blaszce i piekę razem z udkami. Po upieczeniu kasztany obieram i dodaję do udek.

8 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na kurczaka, muszę wreszcie spróbować kasztany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam spróbować kasztany jednak jeszcze nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaka ciekawa potrawa, przyznam, że kasztany jadłam tylko raz, jak byłam dzieckiem, ale nie smakowały mi wtedy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja faszerowałam kurczaka kasztanami, naprawdę świetnie smakują razem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powoli tworzę zbiór ciekawych stron o różnej tematyce na moim blogu, dodałam tego bloga do linków, bo uważam, że jest warty uwagi 

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm wspaniale wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń