sobota, 24 października 2015

Noodle z jarmużem i łososiem


Lekkie, dietetyczne i zdrowe danie z jarmużem w roli głównej. Polecam zajadać się nim bo ma moc witamin. Danie, proste i szybkie do zrobienia. Nie tylko dla tych co liczą kalorie ale dla wszystkich którzy cenią sobie zdrowe odżywianie.

























150 g jarmużu
150 g makaronu noodle
1 burak pieczony
10 pomidorów suszonych
1 cebula
200 g filetu z łososia
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu balsamico
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
olej

Łososia kroję w kostkę, przekładam do miseczki. Dodaję sól, pieprz, ocet, sos balsamico, majeranek. Odstawiam na dwie godziny do lodówki. Cebule kroję w kostkę, przesmażam na oleju.Dodaję łososia i dalej chwile przesmażam. Jarmuż myję. pozbawiam grubych łodyg i kroję. Gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Odcedzam i dodaję do łososia. Makaron zalewam wrzącą woda i odstawiam na  pięć minut. Odcedzam i dodaję do łososia. Buraka obieram i kroję na kawałki, pomidory także kroję. Całość mieszam, dodaję oliwę z pomidorów suszonych. Doprawiam do smaku.

5 komentarzy:

  1. poluję na jarmuż, ale u nas go nie uświadczysz
    Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! :) u mnie ostatnio też gościł jarmuż, muszę tylko post opracować.
    podoba mi się Twój pomysł na jego wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają! Super połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń