Łosoś delikatny, dietetyczny czosnkowy. Polecam z warzywami. Ryba nie tylko musi być smażona ale lepsza i zdrowsza jest pieczona.
2 kawałki łososia
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
pozostałe:
25 dkg pomidorków koktajlowych
20 dkg pieczarek
cytryna
sól, pieprz
cubrzyca czerwona
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
koperek świeży
olej
Łososia przekładam do miski, dodaje pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny. Odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień jogurt mieszam z czosnkiem sprasowanym, dodaję sól. Na każdym kawałku łososia nakładam jogurt zawijam, w folię aluminiową i zapiekam 20 minut temp 190 stopni
Drugą cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki które też skrapiam cytryną żeby nie ściemniały. Przesmażam, na końcu dodaję pomidorki i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem, cubrzycą. Rybę podaję z warzywami i posypuję koperkiem.
Pyszny pomysł na łososia:)
OdpowiedzUsuńtakiego towarzystwa do łososia nie znałam
OdpowiedzUsuńlekko, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na łososia, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zdrowo i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń