sobota, 3 października 2015

Gulasz z dorsza i dyni


Syte lekkie i rozgrzewające danie z dorszem i dynią w roli głównej. można go podać z kaszą, moja rodzina jadła go bez dodatków. Ryba nie musi być smażona, można ją podać w ciekawej i kolorowej wersji z dużym dodatkiem warzyw.






















ryba marynata:
2 filety z dorsza
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku


2 cukinie małe
1/2 dyni Hokkaido
1 papryka czerwona
1 cebula duża
70 dkg pomidorów
1 łyżeczka cubrzycy czerwonej
sól, pieprz
papryka wędzona
1 łyżka mąki pszennej

Ryby przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, pieprze, majeranek. Odstawiam na dwie godziny do lodówki.

Cebule, paprykę kroję w kostkę.Na oleju przesmażam cebulę, dodaję paprykę i dalej przesmażam, następnie dodaję pokrojoną i obraną dynię, dorzucam sparzone i obrane pomidory które też kroję i dalej duszę. Na końcu dodaję cukinię pokrojoną w kostkę ona nie potrzebuje takiej obróbki długiej. Dodaję cukrzycę, paprykę wędzoną, sól, pieprz. Całość mieszam, na wierzchu układam filety dorsza i pod przykryciem duszę jeszcze pięć minut. Dorsz nie wymaga długiej obróbki. Na końcu dodaję mąkę i całość mieszam, dzieląc dorsza na kawałki. Posypuje natką pietruszki.

8 komentarzy:

  1. Zaskakujące i smakowite połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały gulasz, danie idealne dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym z Tobą zamieszkać ,kocham takie obiady.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na gulasz :) Wygląda cudownie i bardzo kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak kolorowo i zachęcająco. Aż chciało by się widelcem przez ekran sięgnąć.

    OdpowiedzUsuń