sobota, 15 sierpnia 2015

Sałatka z bobu fasolki i pesto



Letnia sałatka z młodych warzyw. Moja rodzina orzekła że jest bardzo dobra. Pesto koperkowe robi się bardzo szybko. Zawsze staram się mieć wcześniej uprażone ziarna słonecznika. Warzywa gotuję w jednym garnku to przyspiesza czas przygotowania.





















20 dkg fasolki szparagowej
25 dkg bobu
1 marchewka
7 ziemniaków młodych małych
sól

pesto koperkowe:
1/2 pęczka koperku
2 łyżki ziaren słonecznika prażonych
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 ząbek czosnku mały
1 łyżka parmezanu startego


Do pojemnika wysokiego przekładam pokrojony koperek, dodaję ser, słonecznik, ząbek czosnku, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem.

Ziemniaki skrobię, marchewkę obieram, fasolkę także obiera. Dokładanie myję. Marchewkę kroję na plastry. Ziemniaki i fasolkę gotuję w osolonej wodzie, 30 minut. Dziesięć minut przed końcem dodaję bób i marchewkę i dalej gotuję. Po ugotowaniu warzywa studzę. Bób obieram z łupinek. Warzywa łączę z pesto koperkowym, posypuję koperkiem.

7 komentarzy:

  1. Mniam, pychota :D Narobiłaś mi smaka! Moje ulubione warzywka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowa! Kocham takie sałatki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  4. taką sałatkę z wielką chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna sałatka! Uwielbiam bób :)

    OdpowiedzUsuń