wtorek, 19 maja 2015

Tarta ze szpinakiem i jajem


Tarta z jajem wiosenna i zielona. Jestem miłośniczką jajek w każdej postaci i szpinaku. Szpinak mogę jeść w rożnych kombinacjach. Dobrze przyprawiony jest pyszny.
























250 g mąki pszennej
125 g masła zimnego
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
2 żółtka

farsz
70 dkg szpinaku liściastego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
2 jajka
3 łyżki jogurtu greckiego czubate
100 g sera feta
3 jajka
1 gałązka koperku


Mąkę przesiewam, dodaję schłodzone masło pokrojone nożem. żółtka,sól, czubrycę. Całość kroję nożem. Dolewam zimą wodę i dalej kroję. Zagniatam rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty smaruję. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Razem z papierem przekładam do formy od tarty. Papier odrywam od ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15-20 minut około aż się lekko zarumieni.

Szpinak dokładnie płuczę, odsączam z wody i kroję. Przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany. Jak szpinak będzie przesmażany przekładam go na sitko żeby odsączył się z nadmiaru wody. Do miseczki wbijam jajka, dodaję jogurt, pokrojony ser feta. Całość mieszam. Nie dodaję już soli bo feta jest słona. Na wystudzone ciasto wykładam połowę szpinaku, wylewam masę z serem, znowu szpinak i masa. Na środek wbijam jajka robiąc widelcem zagłębienia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na około 25 minut. Podaję z pokrojonym koperkiem. Czas na szpinak!

12 komentarzy:

  1. koniecznie zrobię, wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny wspaniały przepis!!! Prezentuje się nieziemsko! Pokazałaś, że szpinak nie musi być nudny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ,ale ten twój mąż ma z tobą dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda z tym jajkiem :-)

    OdpowiedzUsuń