piątek, 19 września 2014

Szaszłyki z łososia z ajwarem

 

Plantacja doniczkowa moich pomidorków koktajlowych obrodziła więc czas  je używać. Kupne poszły w odstawkę. Propozycja podania łososia inna w formie szaszłyków z bakłażanem i pastą paprykową. Sezonowy obiad którym domownicy będą się zajadać. Ja nie koniecznie, ale tak to jest jak się ma alergie na łososia.




















30 dkg łososia
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
4gałazki koperku
sól
1/2 cytryny
przyprawa do ryby
10 pomidorków koktajlowych
1 bakłażan
kilka liści sałaty
3 łyżki pasty ajwar

 Cebule kroję w kostkę, dodaję posiekany czosnek, łososia pokrojonego w kostkę, sól, przyprawę do ryb, majeranek,  sok z cytryny pokrojony koperek i odstawiam na noc do lodówki w marynacie. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki łososia i po dwa pomidorki koktajlowe. Bakłażana kroję w plastry obficie solę, i odstawiam na 30 minut.Zmywam sól, osuszam i smaruję obficie oliwą z dwóch stron. Układam razem z szaszłykami na grillu elektrycznym. Szaszłyki podaję z bakłażanem, sałata i pastą ajwar.

13 komentarzy:

  1. o rany! coraz tu smaczniej u Ciebie! kolory, zdjęcia, szaszłyki BOMBA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kolorowo, jak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szaszłyki szaszłykami, ale ten bakłażan skradł moje serce:) Bakłażany "chodzą za mną" od kilku dni. W Weekend muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja wyobraźnia kulinara jest mega smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Boska propozycja, jestem pod wrażeniem kompozycji Twoich dań :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite i to połączenie z bakłażanem,super.

    OdpowiedzUsuń
  7. taki szaszłyki bym sobie zjadła:) pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Łososiowe szaszłyki chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł z tymi szaszłykami! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym zjadła! Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń