czwartek, 25 września 2014

Ketchup pikantny


Ok kilku lat przekonałam się że tylko domowy ketchup jest najlepszy. Wiem co jem to jego motto. Zero konserwantów, ulepszaczy i barwników. Ogólnie muszę unikać chemii w jedzeniu co wiadomo nie jest łatwe. Dlatego staram się jeść jak najmniej przetworzonych produktów. Ten ketchup mogę wyjadać łyżką ze słoika. Po prostu jest pyszny. Porcję podwajam ponieważ ketchup jest pracochłonny.






















2 kg pomidorów najlepiej lima
1/2 kg jabłek winnych
1/2 kg selera, marchwi i pietruszki  /ma być w sumie pół kilo/
1/4 kg cebuli
1 łyżka zmielonego kminku
pieprz do smaku
1 paprykę chili
2 liście laurowe utłuczone
4 goździki utłuczone
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
200 ml octu
1 łyżka soli /do smaku/
cukier do smaku
olej do smażenia około dwie łyżki

Jabłka i warzywa obieram i myję. Ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obieram i kroję w kostkę. Cebulę przesmażam na oleju, i dodaję jabłka i warzywa. Przesmażam dalej całość aż wszystko zmięknie. W brytfannie przesmażam pokrojone pomidory. Następnie przecieram je przez przecierak. Do przetartych pomidorów dodaję przesmażone warzywa, pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej. Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka . Przekładam  ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu


9 komentarzy:

  1. Nie przepadam co prawda w ogóle za ketchupem, ale pamiętam babciny ketchup-coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie by się nie chciało ,ale z pewnością jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiła i potwierdzam, że domowy jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja raczej mało używam ketchupu, ale moja córka zjada go do wszystkiego, dlatego robię domowy, co prawda prostrzy ale myślę, że równie smaczny, a co najważniejsze i zdrowszy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten to przynajmniej jest zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja, wiem co jem ;) Smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję przepis!!! Piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny keczup! Domowe przetwory są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń