wtorek, 30 września 2014

Rippli


Potrawa ta wywodzi się z kuchni Szwajcarskiej. Mówiąc szczerze mało znałam ta kuchnię. Miałam okazję ją poznać przy okazji konkursu organizowanego przez VICTORINOX który jest producentem noży Szwajcarskich. Firma ta wyprodukowała z okazji 130 lecia specjalny nożyk którym bardzo fajnie kroi się. Potrawa sycąca i jednogarnkowa na chłodne dni i nie tylko.





















43 dkg boczku wędzonego
60 dkg schab z kością ( preferowany wędzony)
5 średnich ziemniaków
30 dkg kapusty
3 marchewki
5 łodyg selera naciowego
3 pomidory
600 ml rosołu drobiowego
2 ziarna ziele angielskie
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
olej
sól, pieprz

Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję czosnek sprasowany, pokrojony boczek i dalej przesmażam. Dodaję poszatkowaną kapustę, seler naciowy, marchewkę obraną i pokrojoną w talarki. Ziemniaki obieram i kroję w cząstki i również dodaję. Schab kroję w plastry grube. Polecam dodać schab wędzony ja takiego nie dostałam. Całość zalewam bulionem, i dolewam wody do wysokości warzyw. Dodaję ziele angielskie, doprawiam solą , pieprzem. Gotuję po przykryciem do miękkość około 1,5 godziny. Przed podaniem odlewam wywar.

Szwajcarskie inspiracje

11 komentarzy:

  1. Kuchni Szwajcarskiej nie znam, no może poza serami i czekoladą:) Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! pierwszy raz się spotykam! kocham sposób krojenia marchewki! wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, lubię takie jednogarnkowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tez nie znam tej kuchni, ale lubię takie dania jednogarnkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szwajcarska kuchnia jest mi zupełnie obca,ale Twoje danie wygląda smacznie więc może warto podszkolić się w tym temacie? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupełnie nie znam kuchni szwajcarskiej. Jednak lubię dania jednogarnkowe, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie dania.Twoje wygląda smakowicie.Gwiazdki jak w niebie.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe danie, o którym nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też nie znam tej kuchni.... ale to danie mnie przekonuje, pyszne :)
    Skradam pomysł na krojenie marchewki, bo wygląda uroczo :))) Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń