niedziela, 22 czerwca 2014

Tort na Dzień Ojca


Torcik dedykuję Mojemu Tacie i wszystkim ojcom z okazji Waszego święta. To dla was wiele słodkości i uśmiechów od waszych pociech. Mój tata nie spróbuje tego tortu, ale wiem że patrzy na mnie z góry, macha do mnie i uśmiecha się widząc swoją zwariowaną córkę. Torcik orzechowo truskawkowy.




















biszkopt:
7 jaj średnich
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżki tartych orzechów laskowych

masa truskawkowa:

40 dkg truskawek
200 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki
1 śmietan fix

masa na obłożenie tortu:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
barwnik czerwony

dekoracje:
1 galaretka truskawkowa
5 truskawek

poncz:
1 szklanka wody
1 cytryna
3 łyżki spirytusu

przełożenie:
1/2 szklanki frużeliny truskawkowej
5 łyżek orzechów tartych laskowych
15 dkg truskawek

Biszkopt:
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj stopniowo razem z orzechami tartymi. Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 155 stopni, góra dół na około 35-45 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.


Masa truskawkowa:
Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem dodaję cukier puder. Żelatyną namaczam w 1 łyżce zimnej wody, następnie rozpuszczam ją dodając 4 łyżki gorącej wody. Żelatynę studzę i jeszcze płynną wlewam do truskawek. Wstawiam do lodówki żeby masa trochę się stężała. Śmietanę krmówkę ubijam na sztywo i dodaję do niej lekko tężejąca masę truskawkową.

Masa śmietanowa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę dodaję cukier puder i ubijam na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaję śmietan fix.


Masa na obłożenie tortu:

Do miski wlewam śmietanę dodaję cukier puder, cukier waniliowy i ubijam na sztywno, dodaję barwnik spożywczy.

Dekoracja galaretki:
Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody. Kiedy ostygnie przelewam do woreczka na kostki do lodów. Po stężeniu wkładam cały worek na 4 sekundy do gorącej wody. Ułatwi to nam wyjęcie galaretek.Worek nacinam wzdłuż każdego rzędu i galaretki same wyjdą.

Poncz:
Do zimniej przegotowane wody 250 ml wlewam sok z cytryny i dodaję spirytus.

Biszkopt upieczony kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem, układam blat w formie w której biszkopt się piekł spinam ją, i wylewam masę truskawkową lekko tężejącą. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjmuję z formy układam na talerzu do tortu, układam drugi blat, nasączam ponczem, smaruję frużeliną truskawkową, układam truskawki połówki, wylewam masę śmietanowa, układam trzeci blat. Tort smaruję masą różową, boki także. Część kremu zostawia na dekoracje które robię szprycą. Układam truskawki, galaretki, boki obsypuję orzechami tartymi.





20 komentarzy:

  1. Tort to nie jest mój ulubiony deser, ale to Twoje cudo wygląda bardzo zacnie:-) Nawet mnie by skusił:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze jakie wspaniały tort.
    Moje ulubione smaki,

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny i na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie zrobiłaś tata był by z ciebie dumny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję mam nadzieje że tata uśmiecha się do mnie z góry :-)

      Usuń
  5. Wow ,ale cudny ,przyciąga uwagę .

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko i córko...torcik mistrzowski!!! Jaki piękny i pyszny zapewne...aż ślinka cieknie :))
    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem nim zachwycona- i połączeniem smaków i wyglądem!!! Cudo!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest piękny! Każdy tata byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny jest mój tata już nie żyje.Miłego wieczorku życzę.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki piękny! Aż szkoda byłoby go jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tata ma sie świetnie! A tort jest fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny torcik, bardzo smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. Magda torcik zrobiłaś po mistrzowsku :)

    OdpowiedzUsuń