niedziela, 2 lutego 2014

Róże z oczkiem z konfitury




















25 dkg mąki pszennej
1 łyżka masła
3 żółtka
1/4 szklanki gęstej śmietany 18 %
3 łyżki spirytusu
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki

Mąkę przesiewam do miski dodaję masło, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i zagniatam ciasto. Ma być twarde jak na makaron. Wałkiem uderzam w ciasto energicznie składając je na pół i tak robię to kilkanaście razy. Wytworzą się przez to pęcherzyki powietrza. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję najcieniej jak się da. Mi wyszło około 30 róży.
Wycinam koła szklankami różnej wielkości. Każde koło nacinam w kilku miejscach. Środek największego smaruję białkiem, kładę na niego średnie koło i znowu smaruję białkiem i ostatnie najmniejsze. Koła układam tak żeby nacięcia na nich nie pokrywały się. Palcem dociskam mocno środek. Smażę na rozgrzanym smalcu,na złoty kolor.
Róże wkładam do garnka do góry dnem, lepiej się wtedy smażą.
Posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą z czarnej porzeczki Tłusty czwartek 2014

19 komentarzy:

  1. schowaj jedną dla mnie :D
    Alex

    OdpowiedzUsuń
  2. Robisz zawsze takie pyszności mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ! ,coś słodkiego i pięknego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha no u mnie coś słodkiego to rzadkość to fakt. Dla mnie była wersja bez cukru i konfitury. :-)

      Usuń
  4. Piękne! Z chęcią bym spróbowała :0

    OdpowiedzUsuń
  5. super są :) zachęcają do zjedzenia

    OdpowiedzUsuń
  6. och, mój tato cukiernik był mistrzem takich róż karnawałowych. Lubiłam je bardziej od faworków! cudne Ci wyszły!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że masz tatę cukiernika. Same pyszności możesz jeść :-)

      Usuń
  7. ślicznie wyszły :) napracowałaś się!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam je! z miłą chęcią kilka bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, chyba nie moglabym sie oprzec takim cudnym rozyczkom:)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie ciasteczka uwielbiam i to oczko porzeczkowe - pyszności
    pozdrawiam serdecznie Ella

    OdpowiedzUsuń