wtorek, 26 września 2017

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami

Zapiekanka która pachnie pachnie lasem i grzybami. Dostałam koszyk grzybów i grzechem byłoby nie zrobić czegoś pysznego. Zapiekanka jest prosta i szybka do zrobienia. Zamiast grzybów leśnych można dodać pieczarki, też będzie dobra.
















250 g makaronu świdry
70 dkg podgrzybków
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
3 łyżki sera żółtego startego
natka pietruszki
12 pomidorków koktajlowych
200 g śmietany ukwaszonej 18 %
2 jajka
natka pietruszki
olej rzepakowy
przyprawa do kurczaka

Pierś z kurczaka kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka dodaję cztery łyżki oliwy. Odstawiam na 30 minut do lodówki Cebulę kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam  i wykładam na talerz Na tej samej patelni będę smażyć grzyby.
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Grzyby opłukuję ale ich nie moczę w wodzie, odsączam na sitku i kroję. Smażę na rozgrzanym oleju, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, natkę pokrojoną, sól, pieprz i mieszam. Dodaję do makaronu i mieszam razem z grzybami, kurczakiem. Przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu posypuję serem, dodaję pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut.Przed podaniem posypuję natką.

1 komentarz: