wtorek, 31 maja 2016

Wstążki cukinii z pesto z roszponki

Szybki, proste i zdrowe danie. Wiosenny detoks na talerzu po zimowych sytych potrawach. Wiosną ma być lekko i kolorowo.

















2 cukinie małe
3 pomidory suszone
5 pomidorków koktajlowych
koper świeży
olej


pesto z roszponki:

1/2 opakowania roszponki
1 łyżka słonecznika
1 łyżka orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Cukinię myję i kroję w cienkie paski nożykiem do obierania warzyw. Wkładam do zimnej wody, następnie przekładam do wrzątku osolonego na trzy minuty. Wyjmuję i przekładam s powrotem do zimnej wody. Odsączam na sitku. Pomidorki koktajlowe kroję na pól i przesmażam na oleju.

Pesto: Roszponkę myję, osuszam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję uprażony słonecznik i orzechy, parmezan, czosnek, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Cukinię mieszam z pesto, podaję z pomidorami suszonymi i koktajlowymi, posypuję koperkiem.


3 komentarze:

  1. jak zwykle cudowna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie wiosenne dania i teraz u mnie także warzywno-owocowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń