czwartek, 7 stycznia 2016

Sernik cytrynowo pomarańczowy


Sernik który jest lekki puszysty i rozpływa się. Piekłam go w niskiej temperaturze dzięki czemu nie jest zbity, ani przypieczony. Wykorzystałam mieszankę skórek  skórek kandyzowanych VOG Gold Pack dzięki czemu sernik jest lepszy w smaku. Skórka jest idealna do ciast i deserów.
















spód :
1/3 kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru

masa serowa:
75 dkg sera mielonego 3 razy
2 ziemniaki duże ugotowane zmielone
3/4 kostki masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
8 jaj
1 cytryna
skórka z jednej pomarańczy
skórka pomarańczowa kandyzowana Gold Pack
1/2 puszki brzoskwiń
lukier i czekolada

Margarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka, pianę z białek ubijam też dodaję, mąkę, proszek i całość mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o średnicy 24 cm i podpiekam temp 20 minut temp 180 stopni.

Ser:

Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję żółtka stopniowo po jednym i dalej ucieram mikserem. Na końcu dodaję ser po łyżce i dalej mieszam mikserem, oraz ziemniaki ugotowane . Na końcu dodaję ubitą pianę z białek, sok cytryny, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy. Mieszam i wykładam na podpieczony i wystudzony spód, dodają kawałki brzoskwini. Piekę w nagrzanym piekarniku temp 150 stopni przez godzinę i 15 minut. Po wyłączeniu uchylam drzwiczki piekarnika i studzę w nim sernik. Jak zrobi się zimny wstawiam do lodówki. Sernik lukruję i polewam czekoladą układam na wierzchu skórkę kandyzowaną

8 komentarzy:

  1. wyszedł idealny - wysoki i równiutki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny! I wyrośnięty, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny sernik :) Mam wielką ochotę teraz na niego! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernikowi never refuse....Lovley Greets
    ________________________
    Kristen Stewart HD Wallpaper

    OdpowiedzUsuń
  5. This was a really great read, appreciation for taking the time to put it together! Touched on some very good...

    OdpowiedzUsuń