czwartek, 13 sierpnia 2015

Sałatka z fasolki z sosem czosnkowym

Sałatka z młodych ziemniaków, bobu, marchewki, fasolki szparagowej. Czyli tego co lato nam oferuje. Polecam bo jest lekka, orzeźwiająca za sprawą sosu czosnkowego.














7 ziemniaków młodych małych
2 marchewki
30 dkg bobu
20 dkg fasolki szparagowej
sól
5 pomidorków koktajlowych

sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1/3 pęczka koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Ziemniaki obieram, marchewkę także, oraz fasolkę. Ziemniaki i fasolkę gotuję razem, po 20 minutach dodaję pokrojoną marchewkę w plasterki, ona nie wymaga długiego gotowania. Bób gotuje aldente w osolonej wodzie 8 minut. Przelewam go zimna wodą i obieram. Do miski przekładam ugotowane warzywa wszystkie.Pomidorki koktajlowe kroję na pół i upiekłam je w piekarniku przy okazji pieczenia zapiekanki 15 minut temp 200 stopni.
Do miseczki przekładam jogurt, dodaję sprasowany czosnek, pokrojony koperek, sól, pieprz, mieszam. Sos dodaję do warzyw i dokładnie wszystko mieszam.

8 komentarzy:

  1. kolorowo,zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna sałatki, bo skład taki jak lubię, same smakołyki

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest fantastyczna propozycja,a zarazem te kolory przyciągają wzrok aż chce się poskamować;)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie lekkie sałatki zawsze do mnie przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń